De gevolgen van beeldschermgebruik bij kinderen

Gelukkig  is er geen enkele ouder die een kind wil dat verslaafd is/wordt aan roken, alcohol of drugs of beeldschermgebruik. Gelukkig wil iedere ouder het beste voor zijn/haar kind.

Wat mij altijd verrast is, wanneer ik ouders vraag of ze regels en grenzen afspreken bij de aanschaf van de eerste telefoon/tablet of over internetgebruik  voor hun kind, ouders heel vaak zeggen dat ze dat niet of nauwelijks doen. Er groeit nu voor het eerst een generatie kinderen op van 0 tot 10 jaar, die niet weet wat het is om te leven zonder schermen. Kinderen worden regelmatig achter een beeldscherm gezet, omdat ouders dat nu eenmaal makkelijk vinden en wat ook heel begrijpelijk is.

Daardoor missen kinderen essentiële dingen:

  • Sociale interactie
  • Leren interpreteren hoe anderen op jouw handelen reageren
  • De beginselen van communicatie

Deze vaardigheden leer je als heel jong kind van je omgeving, je ouders, andere kinderen. Als je op jonge leeftijd niet goed leert communiceren, heb je daar de rest van je leven last van. Ik houd geen pleidooi tegen schermgebruik, het is niet meer weg te denken en dat hoeft ook niet.

 

Grenzen stellen bij beeldschermgebruik

Beeldschermgebruik kinderenIk vind het belangrijk dat kinderen beschermd worden door hun ouders, door regels en grenzen over hoe verantwoord om te gaan met telefoon/tablet en internet gebruik. Zoals ouders ook afspraken maken over bedtijd, tijdstip van thuiskomen, tafelmanieren en persoonlijke verzorging, adviseer ik dat ze dat ook over beeldschermgebruik doen. Want ik ga ervan uit dat ouders ook geen internet verslaafd kind willen over 5/10 of 15 jaar. Als je dat niet wilt, moeten ouders grenzen stellen en afspraken maken. zodra je kind de digitale wereld gaat gebruiken.

Sinterklaas

Nu pakjesavond voor de deur staat, zullen er ook tablets of mobiele telefoons gegeven worden. Het is dan ook goed om bijvoorbeeld de regels over beeldschermgebruik in een Sinterklaasgedicht te verwerken. Ookal is het wellicht grappig bedoeld, het is dan nog steeds serieuze boodschap. Deze regels kunnen dan ook helpen om het gebruik te beperken, als deze ook consequent toegepast worden.

Een paar tips bij beeldschermgebruik:

  1. Maak duidelijke afspraken met je kind hoe lang, wanneer en wat er gekeken mag worden.
  2. Wees daar ook heel erg consequent in

Wil het toch niet lukken of blijft het een worsteling om te zorgen dat je kind de afspraken ook nakomt, neem dan contact op voor praktische handvatten.

 

 

 

Laat een opmerking achter