4 cadeautjes regel voor Sint en kerst

Heb jij al eens gehoord van de vier cadeautjesregel? Nee, lees dan vooral verder voordat je zolder, bergruimte, garage of schuur overvol ligt met speelgoed waar je kind vervolgens niet mee speelt.

Meer is namelijk niet altijd beter

In principe heb je aan vier cadeautjes voldoende om je kinderen een fijne Sint of kerst te bezorgen. Nu ben je er nog op tijd bij om te voorkomen dat pakjesavond of kerst een enorme berg speelgoed oplevert zonder speelplezier!

de 4 cadeautjes regel

1 ding dat ze graag willen hebben

1 ding dat ze nodig hebben

1 ding om te dragen

1 ding om te lezen

Wat ze willen hebben

Kinderen kunnen zelf aangeven wat ze graag willen krijgen voor Sint of kerst. Dit kan iets zijn waar ze al een tijdje om vragen en wat groter is en dus prima met Sint of kerst gegeven kan worden. Met hulp van Opa en Oma bijvoorbeeld.Misschien is het ook wel een rage waar ze graag aan mee willen doen, maar zie jij die rage niet zitten. Dit cadeautje mogen ze echt zelf kiezen! Bijvoorbeeld omdat het al lang op hun verlanglijstje staat of ze het gezien hebben bij andere kinderen, in de winkel of online.

Wat ze nodig hebben

Kinderen hebben altijd wel iets nodig, iets nuttigs dat ze ook gaan gebruiken. Als de andere drie iets kleins zijn, kan dit iets groots zijn zoals een nieuwe fiets, maar ook nieuwe gymschoenen of lunchtrommel. Maar ook iets leuks zoals een nieuwe set kleurpotloden kan hier onder vallen.

Wat ze dragen

Dan komen we aan bij de kleding. Het lijkt misschien achterhaald om sokken te geven. Maar het kan wel enorm praktisch zijn. Datzelfde geldt voor een nieuwe pyjama, onderbroeken met een briefje van de Sint dat hij zo trots is dat ze op de wc plassen of een nieuw jurkje of kledingstuk dat je zo mooi vindt en ze goed met Kerstmis kunnen dragen.

Om te lezen

Dat kan een boek zijn. Een mooi prentenboek, stripboek of voorleesboek om  te lezen tijdens het bed ritueel of dat ze zelf kunnen lezen. Voor kinderen hoeft het niet altijd speelgoed te zijn wat ze tijdens pakjesavond of kerst uitpakken. Vaak staat het uitpakken op zich centraal. Daarnaast is het een voordeel als ze iets krijgen wat ze echt graag willen hebben, dan kunnen ze daar ook gelijk mee spelen.

Bedenk dat spelen niet met de hoeveelheid, maar met wat ze krijgen te maken heeft.

Heel vaak hoor ik ouders zeggen dat hun kinderen niet spelen, ondanks de grote hoeveelheid speelgoed in huis. Heel veel speelgoed dat uit de winkel komt, heeft maar 1 functie, het maakt geluid, geeft licht of beweegt. Na 5 keer is de lol er wel af voor een kind. Dat is speelgoed waardoor de fantasie van een kind niet geprikkeld wordt.

 Heb jij vragen over spelen?

Als jij vragen hebt over spelen en speelgoed mag je contact met mij opnemen ik kijk samen met jou hoe jouw kind zelf kan spelen en met welk speelgoed.

 

Laat een opmerking achter