5 survivaltips voor ouders van pubers.

Vraag je je als ouder ook wel eens af, hoe overleef ik mijn puber? Maak je niet druk, er zijn goede redenen voor hun dwarse en soms vervelende gedrag. En het gaat vanzelf weer over. Kwestie van rustig uitzitten dus. Met mijn survivaltips kom je een heel eind.

1.Survival tip afzetgedrag

Je misschien eens zo aardige, meegaande kind neemt niet alles meer zomaar van je aan, hij of zij gaat op zoek naar grenzen van wat wel en niet kan en soms gaan ze die grenzen over. En deze groeiende autonomie kan binnen het gezin voor conflicten zorgen. Dat komt deels ook door de veranderende hormoonhuishouding, die zorgt dat kinderen in de puberteit extra snel boos zijn. En ouders zijn dichtbij en veilig, zodat pubers op jou hun woede afreageren, een erg ondankbare taak, mits het binnen de perken blijft, wel een goed teken! Pubers hebben dat dwarse afzetgedrag nodig om hun eigen ik te vinden. Probeer het je niet persoonlijk aan te trekken, maar te zien als een fase waar je doorheen moet. Pubers hechten wel aan je menig, ze hebben die ook nodig ook al zullen ze dat niet laten merken. Ze hebben zeker hulp nodig bijvoorbeeld met plannen. Het is belangrijk om het evenwicht te vinden tussen loslaten en ingrijpen. Stel wel grenzen, maar ga niet overal het conflict over aan want daar wordt het niet gezelliger van in huis.

2. Survival tip chaos

Een puber kan niet verder plannen dan van zijn stoel tot de deur, dat komt door alle hormonale veranderingen. Ouders krijgen een meer coachende rol, waarbij het belangrijk is om niet op de nek van je puber te gaan zitten. Dus geef ze ruimte en grijp soms in als het uit de hand gaat lopen, bijvoorbeeld de schoolresultaten. In mijn e-book in de puberteit vind je handig communicatie tips hoe je effectief kunt communiceren met je puberkind. Bedenk ook dat zo’n originele, chaotische, bijdehante en confronterend eerlijke puber ook veel interessante en grappige dingen te bieden heeft, en geniet daarvan, ze zijn verstandig en volwassen voor je weet!

3. Survival tip langslapers

Pubers hebben door al dat groeien en ontwikkelen, meer slaap nodig dan een volwassene. Zo’n negen uur per nacht. Door de veranderende hormonen, maken pubers later melatonine aan, een stof die maakt dat je ‘s avonds slaperig wordt en in slaap valt. Maar ook zorgt dat je puber later op wil staan. En toch moeten ze na de vakantie weer op tijd op school zijn. Veel pubers hebben last van slaaptekort. Laat ze daarom in het weekeinde en vakantie lekker bijslapen. Zorg wel dat ze niet door eindeloos beeldscherm gebruik steeds later in slaap vallen. Stel regels en grenzen voor het gebruik van schermgebruik, begin daarmee als je kind een eigen telefoon of tablet krijgt! Wil je weten hoe je dat doet? Neem contact met mij op!

4. survival tip seks

Als het goed is heb je het met je kind al voordat het in de puberteit terechtkwam seksuele voorlichting gegeven. Als je dit niet gedaan hebt, doe dit dan zo snel mogelijk. Luister goed naar je kind er zijn vast wel aanknopingspunten om het over seks te hebben. Er is een verschil tussen de technische kant van seks en de emotionele kant van seks. De technische kant hebben ze misschien ook op school behandeld, of ze hebben op  internet informatie opgezocht. De emotionele kant is een terrein waar jij als ouder je normen en waarden kunt delen. Duidelijk kunt maken dat seks voor beide partijen goed moet aanvoelen en dat zowel de grens van jouw kind als dat van de ander nooit overschreden mag worden. Heb je het idee dat je puber homoseksueel is? Vraag er niet direct naar, laat hem of haar dat in het eigen tempo ontdekken, maar wees wel open over homoseksualiteit in het algemeen.

5. survival tip uiterlijk

De lichamelijke veranderingen bij een puber zijn door de veranderende hormoonhuishouding vaak overweldigend voor je puberkind. Borstgroei, lichaamshaar, gewichtstoename, menstruatie, de eerste zaadlozing bij jongens, puistjes en ander ongemak.

Goed voorbereid zijn op deze veranderingen helpen je kind  enorm, als je weet dat het normaal is en erbij hoort zijn de veranderingen makkelijker te accepteren.

Puistjes of gewichtstoename kunnen je puber enorm onzeker maken. Vertel je kind hoe het de huid het beste kan verzorgen, ga samen op zoek naar producten die helpen. Kijk samen met je puber wat gezond eten is, weet je dit zelf niet neem dan contact op met een diëtiste of voedingsdeskundige die daar wat meer over kan vertellen.

 

Wil je graag op korte termijn je vragen en/of problemen bespreken die jij hebt over je (aankomende) puber?

Dat kan, neem contact met mij op voor informatie of om een afspraak te maken;

info@praktijkschot.nl

06 33715104

 

 

Laat een opmerking achter