6 tips om de zomervakantie met je kinderen leuk te houden

De zomervakantie, een aantal weken waarin niets (of in ieder geval weinig) moet en ouders en kinderen meer tijd hebben voor elkaar. Samen erop uit of juist gezellig thuis.

Toch kan de vakantie voor kinderen soms ook (te) lang duren. Na een tijdje gaan ze zich vervelen en worden ze misschien hangerig of lastig. En dan kan de vakantie zomaar minder gezellig verlopen dan je je had voorgesteld, jammer. Daarom 6 tips die kunnen helpen om de hele vakantie met je kind(eren) ontspannen en leuk te houden.

Tip 1: Zorg voor structuur

Of je nu jonge kinderen hebt, of ze zijn al wat ouder, zorg voor structuur! Voor oudere kinderen geeft structuur een doel voor de dag. Je kunt samen een week schema maken en in overleg afspreken tot hoe laat je uit mag slapen en in je pyjama mag lopen. Maak afspraken over de uiterlijke tijd wanneer iedereen uit bed en aangekleed is. Je voorkomt dat je dagelijks dezelfde discussie moet voeren.

Tip 2: Betrek je kinderen bij het invullen van de activiteiten

Je kunt per dag invullen wanneer je samen wat onderneemt, wanneer je kind zelf af kan spreken met vriendjes en wanneer er taakjes in en om het huis gedaan worden. Je hebt samen vakantie, dus iedereen helpt mee! Welke dingen zou je kind leuk vinden om te doen. Maak ook duidelijke dat je niet elke dag naar een pretpark kunt gaan. Je kunt heel veel andere activiteiten bedenken die gratis en in de buurt zijn. Het strand, bos of speeltuin. Een picknick of een barbecue in de tuin organiseren. Een film middag in de huiskamer met popcorn en limonade.

Tip 3: Maak samen een vakantieplanning:

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kunnen jullie samen een planning maken voor de vakantie. Neem een groot vel papier waarop je een kalender maakt van de vakantieweken. Verdeel samen de ideeën die jullie hebben verzameld over de invulling van de vakantie (tip 2) over de vrije weken. Geef de kalender een centrale plek in huis zo kan je kind precies zien wanneer jullie gezamenlijk wat gaan doen en wanneer je kind zelf mag bedenken wat hij of zij gaat doen. Let er op dat de grote en kleinere activiteiten evenredig verdeeld zijn, zodat jullie op het eind van de vakantie ook nog leuke vooruitzichten hebben. Misschien zijn er activiteiten die je op een vaste dag kan inplannen?  denk aan taakjes in huis, of elke vrijdag frietjes eten.

6 tips voor de zomervakantie

6 tips voor de zomervakantie

Tip 4: Pas de regels aan

Als je kinderen wat ouder zijn, is het normaal dat bepaalde regels in de vakantie wat losgelaten worden. Wat wel belangrijk is, is dat je als ouder wel regels blijft stellen. Bijvoorbeeld rondom etenstijd, bedtijd en taakjes die je kind mag doen in huis. Bepreek duidelijk met je kinderen welke regels jullie aanpassen en welke niet en leg ook uit waarom!

Tip 5: accepteer dat je kind zich kan vervelen

Kinderen hoeven niet de hele dag vermaakt te worden. Accepteer dat je kind zich kan vervelen, van vervelen worden kinderen ook creatief, je geeft ze de tijd om zelf iets te bedenken. Als ouders dat vervelen gelijk oplossen, leert je kind nooit zelf iets te bedenken!

Tip 6: Manage je eigen verwachtingen!

Stel je verwachtingen niet te hoog. Juist doordat we vinden dat de vakantie een geweldige tijd moet zijn, valt het in de praktijk vaak tegen. Samen vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen. Je moet op een bepaalde manier weer even wennen aan elkaar en aan het nieuwe ritme. Door je hierop in te stellen, kun je teleurstellingen voorkomen!

Ik hoop dat deze tips je helpen om een fijne vakantie te hebben.  Als je vragen hebt of in de vakantie hulp wil, neem dan contact met mij op.

Laat een opmerking achter