Als je kinderen (te) veel gamen

Gamen

Als de gevaren van gamen zo groot zijn als iedereen denkt, hoe wil jij dan jouw  zoon of dochter begeleiden?

Er zijn 1,5 miljoen gezinnen met één of meer gamende kinderen in Nederland. Van alle spelletjes op de pc, mobiel of gameboy krijg jij misschien geen goed gevoel, maar je kinderen wel.

Waarom heeft gamen zo’n grote aantrekkingskracht op je kind?

Games zijn slim in elkaar gezet, ze voldoen aan drie basisbehoeften:

 1. zelfstandigheid, je kind mag bijvoorbeeld zijn/haar personage kiezen.
 2. verbondenheid, je kind speelt met anderen, vaak zijn dat vriendjes.
 3. vaardigheid, games helpen je kind aan vaardigheden. Ze spelen op een niveau dat net iets hoger is dan waar je kind staat. Zo blijft het een uitdaging en heeft je kind het gevoel ergens goed in te zijn. Waar je kind vroeger een bordspelletje zou spelen, spelen ze nu een game op de telefoon, tablet of spelcomputer. Dat wil niet zeggen dat je toch zeker bij wat jongere kinderen, geen bordspelletjes meer aan kan bieden.

Zijn de gevaren echt zo groot?

Volgens sommige onderzoeken zouden kinderen agressief, depressief of minder sociaal worden van gamen. Kinderen gaan zich soms agressiever gedragen, maar worden niet agressiever in het algemeen. Er is een verband tussen gamen en depressie. Een kind dat al somber is , gaat meer schermspelletjes doen, wat de negatieve gevoelens versterkt. Dus het is wel belangrijk dat wanneer je dit als ouder constateert om het gesprek aan te gaan en/of hulp te zoeken.

Kinderen die niet zo sociaal vaardig zijn kunnen in contact komen door te gamen met kinderen die dezelfde interesse hebben en ook socialer worden in de offline wereld. Ik denk dat het ook hier belangrijk  is dat je als ouder de balans in de gaten houdt.

Kinderen verbeteren cognitieve vaardigheden, samenwerken, strategisch denken en leren omgaan met verlies, wat je ook leert als je een bordspelletje speelt!

Hoe begeleid je jouw kind er zo goed mogelijk bij?

Ook al heb je zelf niet zoveel met dit soort spelletjes, het is goed je er toch in te verdiepen, want zo kom je erachter waarom jouw kind graag gamet. Praat er met je kind over, vraag wat je kind doet, hoe en waarom. Door interesse te tonen versterk je de band met je kind en begrijp je elkaar beter. Dat maakt het weer makkelijker om goede afspraken over gamen te maken.

Houd bij het maken van afspraken rekening met de Spel Schijf van Vijf, door Schobbers bedacht. De schijf staat voor;

Slaap, Studie, Sport, Sociaal en Spel.

Als deze vijf met elkaar in balans zijn, domineert gamen niet en verloopt de ontwikkeling van je kind op alle vlakken normaal. Zodra een digitaal spel een negatief effect heeft op één van die vijf, maak dan afspraken met je kind om er minder tijd aan te besteden. Je mag altijd vrijblijvend contact met mij opnemen als je hier graag hulp bij wil!

Moet je als ouder een limiet stellen?

Je kind onbeperkt laten gamen is geen aanrader. Je kunt stellen dat een kind zolang mag gamen als de tijd die het overheeft nadat het alle andere activiteiten heeft gedaan. Maak hier afspraken over met je kind, niet voor je kind, toch zeker met pubers werkt  afspraken opleggen absoluut niet! Als je met je kind in gesprek gaat, geven ze zelf vaak goede oplossingen. De verbinding goed houden is belangrijk, vooral ook bij pubers. Want anders gaat je kind misschien stiekem spelen en dan heb je er geen controle meer over.

Hoe kun jij zorgen dat je kind zo veilig mogelijk games speelt?

Aan online gamen kleven risico’s:

1.geld uitgeven

2.het contact met vreemden

3.via de webcam ongewenste beelden delen

 • Check een game daarom altijd eerst zelf. Bekijk de trailer ervan op You Tube. Zit er een chat-mogelijk bij, lees dan samen met je kind de berichten die het ontvangt.
 • Zet de pc of spelcomputer in een ruimte waar jij ook regelmatig bent.
 • Als een wat ouder kind graag op zijn kamer wil gamen, loop dan af en toe binnen zodat je een oogje in het zeil kunt houden en een chat misschien minder snel escaleert.
 • op internet ben je nooit echt veilig, leer je kind daarom dat het nooit gegevens moet delen, geen camera gebruiken, en niks uittrekken voor de camera!
 • Je kind ermee leren omgaan, werkt beter dan iets verbieden of angst oproepen. Maar wees ook niet naïef.

Hoe zie je of een game (on)geschikt is?

Er zijn miljoenen verschillende games. Wil je een geschikte game vinden, vraag dan aan je kind, wat het zoekt?

 • ontsnappen aan de dagelijkse sleur of aan stress?
 • sociale interactie?
 • of wil je kind een game met verhalen en avonturen?

Als dit duidelijk is, is het makkelijker een spel uit te zoeken wat bij jouw kind past. Er zijn sites die meer informatie bieden over games. PEGI, een soort Europese kijkwijzer voor games, en Common Sense Media geven informatie over het leeftijdsadvies en over mogelijke ongepaste elementen, zoals seks, enge beelden of scheldwoorden.

Wil je meer weten of advies hoe om te gaan in jouw gezin met gamen, dan mag je contact met mij opnemen;

info@praktijkschot.nl 06 33715104

 

Laat een opmerking achter