Wist je dat de opvoeding die jij kreeg, voor een groot deel bepaalt hoe jij zelf opvoedt?

Ouderschap

Ouders moeten veel ballen in de lucht houden. Je wil voor je kind zorgen, maar je wil ook werken. Hoe combineer je dat? Daarnaast vraagt de relatie met je partner aandacht. Hoe voedt jij op en hoe hou je tijd voor jezelf over? Neem je de opvoeding van jezelf als voorbeeld?

De opvoeding van jezelf als voorbeeld?

De opvoeding van jezelf als voorbeeld?

Opvoeden

Als je kind geboren wordt begint het opvoeden, voor alles in onze maatschappij heb je een diploma nodig, maar voor de belangrijkste taak in je leven, het ouderschap word je blijkbaar geacht dat zelf allemaal te kunnen. Opvoeden moet je leren, je groeit daarin met je kind mee. Wat voor opvoedstijl heb jij? Wat vind jij belangrijk? Welke regels hanteer jij in de opvoeding? Welke waarden en normen wil jij graag aan je kinderen meegeven?

De opvoeding van jezelf als voorbeeld?

Als je tevreden bent over hoe jezelf bent opgevoed, dan heb je een voorbeeld. Waar jij als ouder van je eigen kind op voort kunt borduren. Als je het anders wil doen dan jezelf bent opgevoed , is dat lastiger, je hebt dan geen voorbeeld. Want je weet wel wat je niet wilt, maar hoe kun je het dan wel doen? Omdat er niet één goede manier is is om kinderen op te voeden, omdat ieder gezin, iedere ouder, ieder kind en iedere gezinssituatie uniek is, doen je er goed aan om een opvoedingsaanpak te kiezen waar je jezelf prettig bij voelt en waarvan je verwacht dat die binnen je eigen gezin goed zal werken.

Basisvaardigheden in de opvoeding

Als opvoeder is het fijn als je over een aantal basisvaardigheden beschikt, ongeacht welke opvoedstijl of opvoedmethode je hanteert. Communiceren, stimuleren, positieve aandacht geven om gewenst gedrag aan te leren en manieren om ongewenst gedrag af te leren, zonder geschreeuw, geruzie en frustratie van jou en je kinderen. Het geeft je zelfvertrouwen als je weet hoe je het best kan reageren op lastig gedrag van je kind.

Hulp bij opvoeden

Heb je het gevoel dat je wel wat hulp kunt gebruiken bij de opvoeding van je kind? Of zou je wel wat manieren willen hebben om met je kind op een andere manier om te gaan? Download hier mijn e-book leren luisteren op mijn website of neem vrijblijvend contact met mij op, ik werk met jouw vraag als uitgangspunt, direct, praktisch toepasbaar in een paar gesprekken verbetering van jouw opvoedvraag.

Laat een opmerking achter