examenstress

examenstress

Examenstress, tips voor ouders

Examenstress

Examenstress, vandaag is het misschien zover dat uw zoon of dochter te horen krijgt, of ze geslaagd zijn voor het diploma van het voortgezet onderwijs. Ik hoop dat ik u mag feliciteren, of anders nog even doorbijten voor een herexamen. Of in sommige gevallen een jaartje overdoen.

Doet jouw kind examen dit schooljaar?

Deze informatie is eigenlijk voor alle ouders die hun zoon of dochter volgend jaar examen moeten doen. Of voor de ouders van wie hun kind voor het eerst naar het voortgezet onderwijs gaat. Ik ben een preventiewerker in hart en nieren, dus vandaar. Het lijkt misschien nog ver weg, maar voor je het weet doet “die van u” examen.

Een examen is niets anders dan de stof die u zoon of dochter de afgelopen jaren behandeld heeft in de les. Er wordt in een examen niets nieuws gevraagd. Op www.examenblad.nl staat de stof die gekend moet worden.

Wat is er aan de hand?

Wat is de oorzaak dat de meeste leerlingen examenstress hebben? En dan niet een beetje gezonde spanning, maar paniek, stress,  huilbuien, het hele gezin in rep en roer.

Dat komt omdat de meeste pubers niet vooruit te branden zijn in de jaren voor hun examen.Ze maken nauwelijks hun huiswerk en zijn niet gemotiveerd voor school. Ja en wat dan? Wat moet je dan als ouder, smeken, dreigen, ruzie maken? De mobiel, gamen, vrienden, vriendinnen, bijbaantjes, zijn allemaal veel leuker dan school en huiswerk maken. Wat kun je dan als ouders doen?

Tips om examenstress te voorkomen! 

  • Vragen wat je kind vandaag op school geleerd heeft, met echte aandacht!
  • Coachen, maar niet de verantwoording voor huiswerk maken overnemen.
  • Pubers zijn niet zulke goede planners, en dan druk ik me voorzichtig uit! Dus sturing geven op een positieve manier!

Als u dat lastig vindt, of zich afvraagt hoe dat dan moet, dat coachen en dat sturen, neem dan  contact met mij op.

Ik begrijp best dat de drempel voor ouders hoog is om hulp te vragen, want iedereen kan toch opvoeden? Toch kan het een groot verschil maken. Mijn hulp, de patronen doorbreken die niet helpend zijn en andere introduceren waar je wat aan hebt. Zodat je zonder iedere dag ruzie en stress kunt opvoeden. Goed  voor ouders, beter voor kinderen.

 

 

Laat een opmerking achter