Fortnite, gevaarlijk of valt dat mee?

Fortnite, gevaarlijk of valt dat mee?

Wat is Fortnite?

Zelden is een hype zo groot als nu bij de game Fortnite: Battle Royale. Fortnite kwam vorig jaar uit en is gratis. De makers verdienen geld met de verkoop van skins, een nieuw uiterlijk voor het karakter waar je mee speelt. Fortnite heeft een simpel concept: honderd spelers worden op een hoop gegooid en strijden met elkaar tot er eentje overblijft. Ze worden gedropt op een groot eiland waar allerlei wapens en andere objecten verspreid liggen. Daarmee moeten ze zichzelf bewapenen, terwijl ze de omgeving en gebouwen verkennen. Terwijl de tijd verstrijkt, wordt het gebied waarin je speelt steeds kleiner. Spelers worden dus gedwongen om met elkaar de strijd aan te gaan. Een potje Fortnite kan enkele seconden duren tot maximaal een half uur per potje.

Leeftijd!

Fortnite is bedoeld voor kinderen vanaf 12 jaar! Deze leeftijdsgrens komt van de makers van het spel, dus ouders kunnen  kinderen simpelweg verbieden om dit spel te spelen als ze jonger zijn dan 12 jaar. Je laat je kind toch ook geen alcohol drinken of roken op jonge leeftijd?

Hoe kunnen ouders kinderen begeleiden bij Fortnite of andere games?

Hoe houd je gamen van je kinderen ( en van jezelf, het goede voorbeeld geven is een belangrijke opvoed tool!) in de hand? Uit onderzoek blijkt dat jongeren die gamen eerder sociaal dan asociaal zijn. Ook wordt de creativiteit, het werkgeheugen, de focus en het oplossend vermogen bij gamers vergroot. Waarom is het dan toch belangrijk om regels en afspraken te maken over gamen?

Wanneer is Fortnite of een andere game gevaarlijk?

  • Gamen loopt uit de hand als het een obsessie wordt voor je kind, die je kind of anderen hindert en waarbij het je kind niet meer lukt om binnen de afgesproken tijd te stoppen. Bijvoorbeeld als je kind telkens voor gamen kiest in plaats van vrienden of activiteiten in het echte leven.
  • Of als uitstel van het huiswerk afstel wordt.
  • Als een kind in de klas strategieën bedenkt voor het volgende spel.
  • Als al de gesprekken over Fortnite of gamen gaan. Dat is irritant en eenzijdig.

Grenzen stellen hoe doe je dat?

Het is nodig dat ouders hun kinderen leren grenzen te stellen aan Fortnite of andere games. Dat staat niet gelijk aan streng en autoritair opvoeden. Grenzen kunnen in overleg worden opgesteld en gehandhaafd, rekening houdend met de behoefte van je kind. Als dat consequent gebeurt, gaan kinderen eerder zelf hun gedrag begrenzen. Het doel moet zijn dat kinderen zelf hun gamegedrag binnen de perken houden.

Vijf tips voor ouders

  • De helft van gamegedrag gaat op basis van gewoonte. Zorg dus voor goede gewoontes. Bijvoorbeeld dat het huiswerk af moet zijn, dat er ook buiten gespeeld wordt, voordat het gamen begint.
  • Stel een tijdslimiet, of hoeveel potjes er gespeeld mogen worden, bij Fortnite kun je dit goed afbakenen, omdat de potjes niet zolang duren. Begin hier gelijk mee als je kind gaat gamen! Het werkt beter om van tevoren op een rustig moment de grenzen te bepalen, dan op het moment dat de game al in huis is of als ouders vinden dat het kind te ver gaat.
  • Ouders helpen hun kind door die tijdslimiet ook te handhaven. Autoritair op de minuut precies, en halverwege de veldslag de wifi uitschakelen werkt averechts. Handhaven vraagt wel inlevingsvermogen. Soms even speling geven vergroot het begrip voor de beperkende maatregelen.
  • Jongeren nemen meer aan als ze je autoriteit toekennen. Lees eens wat over Fortnite of een andere game. Net zoals je vraagt wat de uitslag van een potje voetbal was, kun je ook vragen wat je kind meemaakt in zijn gametijd. Was het leuk, bespreek als jij vindt dat er veel geweld of taalgebruik in voorkomt die de waarden en normen in jou gezin overschrijden.
  • Het heeft effect als ouders zich uitspreken over wat er te zien is. Mee-kijkende volwassenen kunnen bespreken met hun kind wat er gebeurd bij Fortnite, wat je kind ervan vindt en wat jij ervan vindt. Je mag best corrigeren, maar doe dit genuanceerd anders werkt het averechts.

Als je na het lezen van mijn blog vragen hebt, hoe jij in jouw gezin anders of beter om wilt gaan met het spelen van Fortnite of een andere game door je kinderen, neem dan gerust contact met mij op.

 

Laat een opmerking achter