Help, mijn kind gaat naar de brugklas!

Loslaten

Het grote loslaten gaat beginnen als je (eerste) kind naar de brugklas gaat. Je kind gaat de wijde wereld in en mocht jij bij het betreden van de basisschool nog betrokken zijn bij het schoolgebeuren, de middelbare school is andere koek;

Je brengt of haalt je kind niet (meer) van school, tenminste dat hoop ik. Als je het plan hebt opgevat de eerste dagen, voor de veiligheid toch maar mee te fietsen, alvast mijn eerste advies; doe het niet.  je denkt misschien dat arme kind, met die grote rugzak, die grote fiets en al die gevaarlijke kruispunten, maar je kind gaat de wijde wereld in. Jij bent er misschien niet klaar voor, maar je kind wel!

Moed houden

Tot de kerstvakantie is de kans groot dat er veel mis kan gaan, vette onvoldoendes halen, alles kwijtraken, van sleutels tot schoolboeken en gymkleren. Ik zou een luxe vakantie kunnen boeken als ik het geld uitgekeerd kreeg van alle spullen die mijn drie kinderen kwijtgeraakt zijn tijdens de middelbare schoolperiode!

Na de kerstvakantie kunnen kinderen zelf vaak al meer structuur aanbrengen en orde in het middelbare school leven scheppen, al of niet met een beetje hulp van jou kant.

Help (maar niet teveel)

En hier gaat het dan vooral om het huiswerk, wat vinden ouders het moeilijk om niet steeds op de nek van hun kind te gaan zitten; “heb je je huiswerk al af, zal ik overhoren, je moet plannen!”

Maak afspraken, en leer je kind zelf om hulp te vragen, dat werkt stukken beter dan het “gezeur” van jou als ouder.

Kinderen leren van fouten, dus moeten ze die ook mogen maken, ik weet dat het ten aanzien van onvoldoendes halen en werkstukken niet op tijd inleveren, moeilijk is om niet in te grijpen, de manier waarop je dit doet maakt veel uit. Coachen is beter dan betuttelen.

Compassie met je kind tonen

Soms valt de middelbare school niet mee voor kinderen, slecht weer op de fiets, niet echt je draai kunnen vinden, “saaie” lessen, verliefdheden die niet beantwoord worden. Dus wees soms mild voor je kind en ga af en toe wat leuks doen!

Eis niet teveel

Ouders vinden vaak dat er wel iets meer tijd aan huiswerk besteed mag worden. Dit komt meestal voort uit zorg en eigen ervaringen; “als ik het over zou mogen doen” Maar jij mag het niet overdoen en je kind moet leren door zijn eigen ervaringen, door vallen en opstaan, fouten te maken en deze zelf oplossen. En hopelijk met liefdevolle en geduldige ouders op de achtergrond!

Ouders kunnen hulp vragen

Ik krijg veel ouders met vragen over hun puber, of problemen waar ze zelf geen oplossing voor vinden.  Het is ook  moeilijk om toe te kijken als het niet goed gaat. Pubers experimenteren en wat is het moeilijk om je kind fouten te laten maken, want jij weet wel beter!

Ik bespreek met ouders hoe je anders, effectiever kunt communiceren met je puber, zodat je contact hebt en blijft  houden. Anders leren praten met je kind, maakt een wereld van verschil en scheelt enorm veel ruzies!

Ik leer ouders hoe je een echte afspraak met een puber maakt, ook over huiswerk! Je hebt namelijk geen afspraak als je geen bevestiging van je puber krijgt dat hij/zij het ermee eens is!

Maak een afspraak met mij, zodat het eerste jaar op de middelbare school een succes wordt voor jou en je puber!

 

 

 

Laat een opmerking achter