Het beste speelgoed heb je al in huis

Kerstversiering

De scholen weer dicht

Nu de scholen weer dicht zijn, ouders werken, schoolwerk van de kinderen en opvoeden moeten combineren, valt het niet altijd mee om je kind bezig te houden.

Speel ideeën

Voor jonge kinderen heb je vaak meer in huis dan je denkt;

Je kunt een tent maken onder de tafel, met wat knuffeldieren, keukenspulletjes en wat lekkers, kan het een hotel zijn of een restaurant.

Stoelen die je achter elkaar zet, zijn een trein, auto of een bus, waar je kind mee naar Oma en Opa kan rijden of naar verre landen op avontuur.

Knutselen

Lege dozen en  verpakkingsmateriaal kunnen prima dienst doen om een huis van te maken. Vloeipapier kun je gebruiken als overtrekpapier. Gekrulde lintjes kun je als versiering voor een tekening gebruiken of als spaghetti in de speelkeuken. Lege shampoo flessen zijn prima speelgoed voor in bad of onder de douche. Kleine lege potjes voor in het keukentje of om restaurantje mee te spelen.

Alles wat je verzamelt tijdens wandelingen door de buurt, strand of bos, kunnen kinderen gebruiken om mee te spelen of te knutselen; stokken, schelpen, bladeren kun je drogen en beschilderen. Of nu in de kersttijd insmeren met lijm en glitter eroverheen strooien, met een mooi touwtje of lintje heb je mooie raamversiering.

Keukenspullen, zoals je vergiet, wasknijpers en houten lepels bieden vaak eindeloos speelplezier.

Meehelpen

Meehelpen kan zowel voor jongere als oudere kinderen; met oudere kinderen/pubers kun je in overleg afspreken welke taken ze mogen uitvoeren.

Boodschappen doen en koken, altijd eerst uitleg geven en begeleiden en daarna zelfstandig proberen, fouten maken mag! Misschien kan er nog een muurtje geverfd worden of de schuur opruimen. Soms moet je als ouder eerst tijd investeren, maar het is zeker de moeite waard om te proberen, samen iets doen met je puber creëert ook mogelijkheden voor een gesprekje met je kind.

En je kunt nu toch nergens heen, dus waarom niet!

Spelletjes

Bordspellen zijn weer razend populair, ruil met anderen voor de afwisseling!

Tuurlijk mogen kinderen ook op een scherm, maak duidelijke afspraken over hoelang er gekeken wordt en waarnaar. Ook samen online een spelletje spelen kan heel leuk zijn. Toon altijd interesse waar je kind online mee bezig is.

Ik mag in mijn praktijkruimte gewoon gesprekken voeren, maar als je liever via beeldbellen een afspraak wil, kan dat ook.

 

 

 

Laat een opmerking achter