Ik gun je jouw stille plek

IK GUN JE JOUW STILLE PLEK…

Weet je hoe belangrijk het is om kinderen vanaf de basisschoolleeftijd alleen of alleen met andere kinderen te laten spelen? Zonder jouw toezicht of dat van je partner? In de pedagogiek heet dat ‘’de stille plek’’. Zo’n plek is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. En misschien verlang je als ouder ook wel naar zo’n plek. Daarover praat ik je hier graag bij.

Corona heeft voor-en nadelen

De stress door de combinatie van thuisonderwijs en werk was hoog de afgelopen periode. Maar ik hoor ook van ouders dat er ook meer rust was, omdat alle sociale verplichtingen wegvielen. Voor sommigen was dat een opluchting. Nu er steeds meer mag, zou ik adviseren om goed naar jezelf en je kinderen te kijken en te luisteren, naar wat past bij jouw gezin. Misschien kun je vaker “nee” zeggen tegen verplichtingen die niet per se moeten, als dat beter is voor jou en je gezin.

Uitgeputte ouders, het komt steeds vaker voor.

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Uitgeput raak je doordat niet alleen je werkdruk hoog is of dat je werk veel stress veroorzaakt. Uitgeput raak je doordat je de constante druk voelt van hobby’s, kinderen, de zorg voor mensen om je heen en de torenhoge verwachtingen die je jezelf stelt.

Naast een werk burn-out, zie ik ook dat steeds meer ouders, het ouderschap als zwaar beleven. Het moet voldoen aan bepaalde verwachtingen van jezelf of van je omgeving.

Goed is goed genoeg.

Ouderschap brengt vaak veel stress met zich mee, hoe komt dat?

Natuurlijk zorg je goed voor je kind(eren), maar je hoeft geen reusachtig hoge verwachtingen van je kind te hebben. Soms lijkt het alsof het een competitie is, wie ziet er het leukste uit, wie heeft de origineelste traktatie op school, op hoeveel clubjes zit jouw kind? Social media doen er nog een schepje bovenop, doordat we al die perfecte plaatjes delen en zo tegen elkaar opbieden.

Kinderen lachen niet altijd en zien er niet altijd perfect uit, zo zit het leven niet in elkaar. Kinderen zijn soms lastig, vragen veel energie en tijd. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Kinderen kunnen je een spiegel voorhouden die pijnlijk kan zijn voor jou, omdat ze jou confronteren met je zwakke, overigens hele menselijke eigenschappen. Het hoort erbij dat niet alles perfect is. Jij niet en je kinderen niet.

Loslaten

Als  ouder moet je leren loslaten op een liefdevolle manier. Niet dat je je kinderen verwaarloost, zeker niet, maar je hoeft je kinderen niet steeds te vermaken. Ik laat ouders vaak een weekschema maken of een weekendschema, met daarin gezinsactiviteiten, maar zeker ook tijd waarin kinderen zichzelf mogen vermaken of samen met een ander kind kunnen spelen, zodat jij even tijd voor iets anders hebt.

Het is – zoals ik aan het begin al zei – goed om kinderen vanaf de basis schoolleeftijd zonder voortdurend toezicht van ouders te laten spelen, alleen of met andere kinderen. Kinderen hebben dan hun eigen ‘’stille plek’’. Natuurlijk waarborg je altijd de veiligheid van je kind, maar beperk je kind niet door voortdurend toezicht, zodat het nauwelijks “eigen ruimte” heeft.

Opvoeden met meer mensen

Opvoeden wordt zoveel makkelijker als er naast jou als hoofdverantwoordelijke ouder, ook andere mensen zijn die zich met jou kind bezig houden. Dat kan heel divers zijn: school, kinderopvang, grootouders, familie, buren, vrienden en sport- of jeugdverenigingen. Door verhuizing kan familie ver weg wonen. Je kunt kijken of er andere mensen zijn die af en toe tijd met je kind doorbrengen, zodat jij even de handen vrij hebt. Het vervangt jou niet als ouder, maar biedt ondersteuning.

Zorg goed voor je relatie

Door gebruik te maken van mensen in je netwerk, voorkom je dat je helemaal opbrandt of dat je partnerrelatie doodbloedt. Iedere relatie heeft aandacht en zorg nodig, dus wacht niet tot het te laat is, voordat je een beroep op andere mensen doet. Je hoeft je absoluut niet schuldig te voelen als je kinderen het fijn hebben bij grootouders of andere mensen uit je netwerk en jij of jullie even lekker op stap kunnen of gewoon thuis kunnen uitrusten.

Humor

Soms zie ik bij mijn cliënten dat het lachen ze vergaan is, door te weinig slaap, teveel zorgen en gedrag van een kind waar ze maar geen verandering in krijgen. Ik probeer altijd te zoeken naar ruimte, waar weer plaats is om te lachen, want humor relativeert enorm en brengt weer luchtigheid in een gezin.

Alarmsignalen

Als je vaak boos bent, en veel irritatie voelt, naar je partner, naar je kinderen of naar beiden, kan dat een teken zijn dat er teveel op je bordje ligt. Het leven met kleine kinderen, maar ook zeker met pubers kan lastig en veel zijn. Stel niet te hoge eisen aan jezelf, praat erover zoek hulp, wacht daar niet mee totdat het water je aan de lippen staat.

Hulp vragen

Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar een verstandig besluit, je mag mij bellen of mailen voor een vrijblijvend gesprek, zodat jij de ouder kan zijn die je graag wilt zijn. Bovendien: ik gun je jouw stille plek. Echt.

 

 

Laat een opmerking achter