Kerstvakantie, 6 tips om het leuker te maken of te houden.

 

Kerst tips structuur

 

De kerstvakantie begint ineens volgende week maandag ,we zagen het misschien aankomen, maar toch. Ouders mogen werk, kinderen, die nu geen online les krijgen, en alle andere activiteiten zien te managen. Kortom alle ballen in de lucht zien te houden. Kinderen zijn ineens de structuur van school en andere activiteiten kwijt.

“ik ga de hele dag Gamen in mijn pyjama” antwoordde een jongen die ge√Įnterviewd werd door een krant. Ik begrijp zijn reactie, maar voor deze jongen en alle ouders en kinderen die het anders willen deel ik mijn 6 tips die kunnen helpen om de vakantie met je kind(eren) ontspannen en leuk te houden.

Bonustip: neem contact met mij op ūüėä

Ik hoop dat deze tips je helpen om een fijne vakantie te hebben. Als je vragen hebt of in de vakantie hulp wil, aarzel niet en neem dan contact met mij op.

Tip 1: Zorg voor structuur

Of je nu jonge kinderen hebt, of ze zijn al wat ouder, zorg voor structuur. Voor oudere kinderen geeft structuur een doel voor de dag. Je kunt samen een weekschema maken en in overleg afspreken tot hoe laat je mag uitslapen en in je pyjama mag lopen. Maak afspraken over de uiterlijke tijd wanneer iedereen uit bed en aangekleed is. Je voorkomt dat je dagelijks dezelfde discussie moet voeren.

Tip 2: Betrek je kinderen bij het invullen van de activiteiten

Je kunt per dag invullen wanneer je samen wat onderneemt, wanneer je kind zelf af kan spreken met vriendjes en wanneer er taakjes in en om het huis gedaan worden. Je hebt samen vakantie, dus iedereen helpt mee! Welke dingen zou je kind leuk vinden om te doen. Maak ook duidelijk dat je niet elke dag naar een pretpark kunt gaan. Je kunt heel veel andere activiteiten bedenken die gratis en in de buurt zijn. Het strand, bos of speeltuin. Je kunt ook een picknick in je keuken organiseren. Of een filmmiddag in de huiskamer met popcorn en limonade.

Tip 3: Maak samen een vakantieplanning:

Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kunnen jullie samen een planning maken voor de vakantie. Neem een groot vel papier waarop je een kalender maakt van de vakantieweken. Verdeel samen de idee√ęn die jullie hebben verzameld over de invulling van de vakantie (tip 2) over de vrije weken. Geef de kalender een centrale plek in huis zo kan je kind precies zien wanneer jullie gezamenlijk wat gaan doen en wanneer je kind zelf mag bedenken wat hij of zij gaat doen. Let er op dat de grote en kleinere activiteiten evenredig verdeeld zijn, zodat jullie op het eind van de vakantie ook nog leuke vooruitzichten hebben. Misschien zijn er activiteiten die je op een vaste dag kan inplannen?¬† Denk aan taakjes in huis, of elke vrijdag frietjes eten.

Tip 4: Pas de regels aan

Als je kinderen wat ouder zijn, is het normaal dat bepaalde regels in de vakantie wat losgelaten worden. Wat wel belangrijk is, is dat je als ouder regels blijft stellen. Bijvoorbeeld rondom etenstijd, bedtijd en taakjes die je kind mag doen in huis. Bepreek duidelijk met je kinderen welke regels jullie aanpassen en welke niet en leg ook uit waarom!

Tip 5: Accepteer dat je kind zich kan vervelen

Kinderen hoeven niet de hele dag vermaakt te worden. Accepteer dat je kind zich kan vervelen. Van vervelen worden kinderen ook creatief, je geeft ze de tijd om zelf iets te bedenken. Als ouders dat vervelen gelijk oplossen, leert je kind nooit zelf iets te bedenken!

Tip 6: Manage je eigen verwachtingen!

Stel je verwachtingen niet te hoog. Juist doordat we vinden dat de vakantie een geweldige tijd moet zijn, valt het in de praktijk vaak tegen. Samen vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen. Je moet op een bepaalde manier weer even wennen aan elkaar en aan het nieuwe ritme. Door je hierop in te stellen, kun je teleurstellingen voorkomen!

 

Ik wens alle ouders, andere  opvoeders, kinderen en pubers een zo goed mogelijke kerstvakantie toe. En een nieuw jaar waarin vakantie weer gewoon vakantie is en geen maatregel.

Alle verwijzers wil ik bedanken voor de prettige samenwerking van het afgelopen jaar, fijne feestdagen en een hoopvol 2022 gewenst. 

 Jacqueline Schot

pedagoog

 

 

Laat een opmerking achter