kinderen hebben coaching nodig

Kinderen hebben tot na hun twintigste  coaching nodig

kinderen hebben coaching nodig

kinderen hebben coaching nodig

Het is een misvatting, dat tieners zelf weten wat goed voor ze is. Tieners hebben nog maar een fractie van de kennis en ervaringen die ze nodig hebben om hun weg te vinden in de wereld. Zelfsturend leren in het onderwijs, maar ook thuis; dus de tiener moet het zelf opzoeken en uitzoeken, is een misvatting want dat kunnen ze nog helemaal niet. Kinderen hebben tot ver na hun twintigste sturing nodig.

Ouders en leraren moeten feedback, sturing en meer support geven.

Tieners hebben moeite met de wereld van de volwassenen, tieners ervaren veel stress, hebben veel zorgen, ze weten vaak onvoldoende waar ze met het leven heen moeten. Als opvoeder is het makkelijker als je realiseert dat de rebellie en de eigenwijsheid bij de ontwikkelingsfase van je tiener hoort. Je hoeft de strijd niet aan te gaan, maar kijk met vertedering naar je tiener die zo zijn best doet.

Ga in gesprek met je kind

Voer dat gesprek met respect en niet als iemand die altijd gelijk heeft, want dat is jouw gelijk als volwassene, dat win je wel ,maar je verliest het contact met je tiener. Investeer in de relatie en niet in het conflict.

Geef je kind nieuwe ervaringen

Stimuleer je kind om nieuwe ervaringen op te doen en van de soms onhandige pogingen om grip te krijgen op de wereld. Met hulp van jouw als ouder komt je kind er wel. De hersenen van je kind hebben de potentie om in allerlei richtingen te groeien. Dus een kind kan, afhankelijk van de omgeving, leren om te leven in de moderne samenleving. Laat je tiener niet los, want een twaalf of vijftienjarige kan echt nog niet alles alleen.

Coach je kinderen en help ze met het leren omgaan van hun impulsen, je kind leren zijn gevoelens en impulsen te herkennen, is de eerste stap naar het leren omgaan met deze impulsen.

Als je kind geen zin heeft om zijn huiswerk te maken, vraag dan ook eens hoe hij/zij zich voelt. Is je kind bang dat hij/zij het niet kan? Speelt er iets anders dan geen zin hebben?

Tieners zijn “werk in uitvoering”

Soms zijn tieners heel verstandig en soms kunnen ze enorm stomme dingen doen. Sommige dingen kan een tiener nog niet weten of doen, daarom heeft hij/zij dan ook meer support nodig van zijn ouders of leraren. De omgeving (ouders, leraren, coaches) moeten die steun, sturing en inspiratie  ook bieden. Dat wil zeggen, de weg wijzen, stimuleren, trainen actief met je tiener bezig zijn en de regie nemen.

Het goede voorbeeld geven

Nogmaals; kinderen leren meer van wat ze van jou zien, dan van wat je zegt!

Hoe reageer jij in het verkeer op je mede weggebruikers? Hoe ga jij om met je telefoongebruik? Eet en drink jij gezond?

Als je beter of anders wil leren communiceren met je kind, kom dan 17 juni naar mijn workshop van 19.30 tot 21.30 uur.

Molenwater 137 Middelburg.

Ik geef informatie over positief communiceren, de relatie met je kind versterken, en goed voor jezelf zorgen als ouder.

Meld je aan: info@praktijkschot.nl

kosten: 15 euro p.p

 

Laat een opmerking achter