leraren adviseren stampen in de vakantie

Leraren adviseren stampen in de vakantie……

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen; wie heeft er bedacht dat 6 weken zomervakantie goed voor kinderen is? In plaats van kinderen en ouders te belasten met een “probleem” dat eventueel voortvloeit uit een lange zomer vakantie. Inmiddels zijn er ook scholen die kiezen om de schooltijd en vakantietijd gelijkmatiger te verdelen over het  jaar. In de praktijk blijkt dat prima te werken. Hiermee ondervang je ook het probleem zoals dat in het artikel geschetst wordt.

Niet wenselijk

Dat kinderen leerstof zouden moeten oefenen in de schoolvakantie, vind ik niet wenselijk. Uit onderzoek van de kinderombudsvrouw blijkt dat veel kinderen tussen de 8 en 18 jaar veel prestatiedruk ervaren op school. Er wordt zoveel nadruk gelegd op cognitieve vaardigheden, volgens de kinderen uit het onderzoek. Ze vinden dat er te weinig recht gedaan wordt aan de dingen die er echt toe doen. Kinderen lijden in toenemende mate aan stress, sommigen lopen vast als er meer wordt gevraagd dan ze eigenlijk kunnen behappen. We leven in een tijd dat er meer prikkels en informatie binnenkomt dan 10 jaar geleden.

Stress klachten bij kinderen

Als een kind chronisch wordt overvraagd, dan kan dat leiden tot psychische klachten. Dit hoeft natuurlijk niet. Er zijn ook kinderen die er wel mee om kunnen gaan. Stress is vooral een valkuil voor kinderen die erg perfectionistisch zijn of vanuit hun gezin de druk voelen om altijd goed te presteren. Een op de vier kinderen heeft lichamelijke klachten ( meestal hoofd-en buikpijn) in negen van de tien gevallen komen deze klachten voort uit stress.

Andere oplossing

Ik zou voor de oplossing van het probleem, dat kinderen de leerstof kwijtraken in de periode dat ze niet naar school gaan, liever op een andere manier op lossen dan kinderen leerstof te laten stampen in de zomervakantie.

We vergeten ook bijna in onze informatie maatschappij dat kinderen heel veel leren door te spelen, buiten te ontdekken, in beweging te zijn, samen met anderen iets te ondernemen. Bewegen en buiten zijn is goed voor de hersenen!  leren bestaat niet alleen uit informatie stampen! Kinderen leren vooral veel door ervaringen op te doen!

Laat een opmerking achter