Moederdag

EN WIE DRAAIEN DAARVOOR OP? DE MOEDERS!

Klokslag zeven uur zwaait de deur van de slaapkamer open. Bloedjes van kindertjes zingen een lied en parkeren een dienblad met jus, gekookte eitjes, croissants, roomboter, jam en vruchtensalade op bed! Het is feest! Moederdag! En ook nog een bos bloemen!

Pffff, het was een taai jaar hè..met corona en alles.  Wie draaien daar voor op? De moeders
En dan de lockdown met alle logistiek daaromheen. Wie draaien daarvoor op? De moeders
Boodschappen, huishouden, mondkapjes. Wie o wie? De moeders
Thuisonderwijs. Wie? De moeders

Zoonlief had op school nog een spreekbeurt gehouden over moederdag. Weet je dat de oorsprong van moederdag ligt bij een gebrek aan wc’s? In 1858 organiseerde de Amerikaanse Anna Reeves Jarvis een Mothers Working Day om te protesteren tegen het gebrek aan wc’s in de dorpen van de Apalachen waar ze woonde. Dat gebrek aan schone wc’s leidde tot ziekten en wie moest opdraaien voor de verzorging? De moeders.

Het initiatief werd, in 1870 overgenomen door Julia Ward Howe, een dichteres en pacifist uit Boston, die wilde protesteren tegen de slachting van de Amerikaanse burgeroorlog. Zonen moesten naar de oorlog en gingen dood, mannen keerden terug als beesten. En wie draaiden daar voor op? De moeders. In 1924 kwam Moederdag overwaaien naar Nederland.

En nu in 2021, bijna 100 jaar verder, valt er een vol glas jus d’orange over het bed van vader en moeders. En wie draait daar voor op….? Moederdag!

 

 

 

moederdag

moederdag

Laat een opmerking achter