Er is sprake van opvoedproblemen als een niet gewenste situatie tussen jou en je kinderen niet meer door jou zelf opgelost kan worden. Ook kan het zo zijn dat je meer behoefte hebt aan informatie of dat een onafhankelijke buitenstaander even met je meekijkt en denkt.

Mocht je meer vragen hebben na het lezen van deze pagina neem dan contact met mij op.

Gebruiksaanwijzing

Als je een baby krijgt hangt er geen gebruiksaanwijzing aan zijn of haar teentjes. In de meeste gevallen lukt het meestal wel goed om in te spelen op de signalen van je kind.

het 9-jarige kind

het 9-jarige kind

Naarmate je baby groter wordt, begrijp je steeds beter hoe je om gaat met het gedrag van je kindje en leer je elkaar steeds beter kennen. In sommige gevallen lukt het je niet zo goed, dan is het fijn als je voor een korte periode even hulp krijgt. Uiteraard gaat het niet alleen over de baby fase maar over alle ontwikkelingsfases van kinderen.

Hieronder heb ik een indeling gemaakt van soorten opvoedproblemen die kunnen ontstaan tijdens de opvoeding van je kind.

Helpen de sprong te maken

Voor de kinderen is het van belang dat ze juist in deze leeftijd ondersteund worden! Dat we ze loslaten om de wereld in te stappen en hen ook weer op te vangen als het nodig is. Bouwen aan veerkracht en zelfvertrouwen is in deze periode van het grootste belang om zich gesteund te voelen door de ouders.

Pubers, 12 jaar en ouder

Met pubers ga je heel anders communiceren, je gaat meer overleggen. Experimenteergedrag kan je als ouder heel veel zorgen opleveren, als je niet de hele dag ruzie met je kind wil is het belangrijk manieren te vinden hoe hier mee om te gaan

  • Niet luisteren
  • Boos en opstandig gedrag
  • Experimenteer gedrag
  • Druk en impulsief gedrag
  • Ruzie
  • Identiteitsproblemen
  • Schermgebruik (problematisch)

Bekijk ook het volgende blog nieuwsbericht: De ontwikkelingssprong van de 9-jarige

Wil je op de hoogte blijven?

Je kunt je dan je e-mail invullen hieronder om op de hoogte te blijven van de workshops en ook voor de nieuwste ontwikkelingen op gebied van opvoeding.
Bekijk de video's van Praktijk Schot
Download mijn E-book