oppassen op je kleinkinderen: 6 tips om het nog leuker te maken!

6 tips om het oppassen op kleinkinderen nog leuker te maken

oppassen op kleinkinderen: 6 tips om het nog leuker te maken

oppassen op kleinkinderen: 6 tips om het nog leuker te maken

1. Stem af met je partner hoe je gaat oppassen

Iedereen heeft andere ideeën over het oppassen op kleinkinderen, ga je alleen oppassen of samen? Het is verstandig om af te stemmen met je partner zodat je op eenzelfde lijn zit als het om je kleinkinderen gaat. Oppassen door opa en oma is vooral leuk, maar kinderen hebben ook regelmaat, structuur en consequent hanteren van regels nodig. Het kan voor jonge kinderen verwarrend zijn als het er tijdens het oppassen heel anders aan toe gaat dan bij hun ouders.

2. Wees verstandig: een grootouder is oud en wijs

Relativeren is een eigenschap die met de jaren komt. Maak er gebruik van als je gaat oppassen op je kleinkinderen. De kleine stress momenten zijn helemaal niet zo erg. Een beker drinken die per ongeluk op de grond terecht komt; een uitbarsting van je kleinkind omdat er iets niet lukt, 1 van mijn kleindochters kan erg boos worden als ze met de Kapla speelt, omdat het niet lukt of omdat het omvalt. Hoe minder aandacht ik daar aan besteed, hoe sneller bij haar de boosheid over gaat.

3. Las korte pauzes in om even te ontspannen

Het kan heel intensief zijn om op jonge kinderen te passen. Een simpel advies, als je kleinkind een middagslaapje doet, ontspan zelf ook even op de bank. Als je het avondeten klaar maakt, zet even een filmpje aan, waar de kleinkinderen naar kunnen kijken. Een rustige opa en oma is een leuke opa en oma.

Dingen die je beter kunt laten

4. Doe geen andere dingen als je op je kleinkinderen past

Het is aan te raden om je kleinkind jouw onverdeelde aandacht te geven. Kleine klusjes doen tijdens het oppassen kan natuurlijk altijd, kinderen vinden het leuk om te helpen. Samen knutselen, een spelletje doen, de eendjes voeren of koekjes bakken is zowel voor je kleinkind als voor jezelf leuk en ontspannen om te doen tijdens het oppassen. Plan liever geen bezoek van vrienden of een afspraak met een specialist op die dag. Je kleinkind verwacht tijd met jou door te brengen. Als je kleinkinderen al naar school gaan, maak dan van te voren duidelijke afspraken over het meenemen van vriendjes of ergens anders spelen. Als je structureel eens per week of misschien vaker oppast, is het wel fijn voor oudere kinderen dat ze gewoon met vriendjes kunnen spelen. Maak hierover afspraken met de ouders.

5. Gedraag je niet anders, wees gewoon jezelf

Oma’s en opa’s zijn bijzondere speelkameraden van kinderen. De liefste mensen op aarde die ze soms een heel klein beetje mogen verwennen. Een fijne dag samen met opa of oma. Dat jij misschien niet alles kunt of doet wat de ouders wel doen, hoort erbij. Jij doet juist weer andere dingen die ze bij papa en mama misschien niet zo vaak doen. Vooral de tijd en de ruimte die kleinkinderen voelen bij grootouders is bijzonder waardevol voor kinderen.

6. Laat het opvoeden aan ouders over, tenzij je zo vaak oppast dat je mede opvoeder wordt!

Een punt waar ouders zich aan kunnen storen: opa of oma die zich net te veel bemoeit met hun manier van opvoeden. Vergeet niet dat je opa en oma bent, niet de ouder. Natuurlijk zeg je tegen je kleinkind dat hij niet met de schoenen op de bank mag. Maar wat hij bijvoorbeeld wel of niet mag eten, bepalen de ouders. Als je structureel 1 of meerder dagen per week oppast, verandert je rol, je bent dan eigenlijke geen oppas opa of oma meer, maar mede opvoeder. Je zult je dan aan moeten passen aan de regels van de ouders en goed moeten overleggen met de ouders van je kleinkind. Als je dit niet wil of kan, geef dat dan duidelijk aan. Het kan teveel of te zwaar zijn. Misschien is het verstandig dat de ouders een andere manier van opvang zoeken, zodat jij weer in de rol van opa en oma op kunt passen.

Markeer ook duidelijk wanneer de ouders weer thuis zijn dat zij de opvoed rol weer overnemen, en jij je opa of oma rol weer inneemt. Meestal werkt dit het beste door ook daadwerkelijk te vertrekken, wanneer je in het huis van je kind oppast. Als je kleinkinderen terug brengt naar het huis van de ouders blijf dan niet te lang, de overgang is voor kinderen vaak lastig.

Oppassen op kleinkinderen is intensief, maar de moeite waard. De bijzondere oppasdagen die alleen van jou en je kleinkind zijn, die moeten speciaal blijven. Grootouders zijn ontzettend belangrijk in het leven van een kind. Wees een leuke opa of oma, doe je best maar ken ook je grenzen en overschrijd ze niet. Dat is ook alles wat je kleinkind van je verlangt. Veel plezier!

 

Laat een opmerking achter