Opvoeden in de praktijk

Opvoeden kan toch iedereen die een kind krijgt! Eigenlijk een vreemde opmerking, want voor alles in je leven moet je leren en diploma’s halen en als je een kindje krijgt moet je maar gelijk weten wat je moet doen en hoe je het moet doen. Ook als jij bij het opvoeden van je kind een heel andere voorstelling gemaakt hebt.

Dus dat je baby veel huilt en niet slaapt. Je peuter heel veel energie kost en je eigenlijk ogen en oren van voren en van achter moet hebben. Als je kleuter ‘s nacht weer wakker wordt door dromen of nachtmerries en moeite heeft met afscheid nemen op school en aan het eind van de week doodmoe is.

Je basisschool kind geplaagd wordt, of dromerig in de klas zit, de zwemles maar niet opschiet en de speelafspraken altijd op een drama uitlopen.

Jouw puber die niks meer met je wil delen en boos, verdrietig of juist heel uitbundig door je huis loopt. En je veel moeite moet doen om contact te krijgen met je puber en niet doorlopend ruzie te hebben.

Voorbereid

Had iemand je daar op voorbereid? Moet je het allemaal zelf weten hoe je me dit gedrag van je kinderen om moet gaan? Opvoeden doe je maar één keer, je kunt het niet overdoen. Dus als jij rondloopt met opvoedvragen waar je maar niet uitkomt, blijf daar dan niet alleen mee rond lopen.

Je hebt een dorp nodig om een kind op te voeden. Je bent geen falende of slechte ouder als je hulp vraagt bij een opvoedprobleem waar jezelf het antwoord niet op weet.

Advies nodig?

Sommigen ouders komen er zelf uit. Anderen hebben baat bij deskundig en objectief advies toepasbaar in jouw gezinssituatie en op de manier waarop jij dat wil bij jou in huis.

Je mag altijd vrijblijvend contact met mij opnemen, zodat we samen kunnen overleggen of ik de hulp kan bieden die bij jouw vragen past.

Jacqueline Schot

#pedagoog

Laat een opmerking achter