Thuislerende tieners, hoe sleep je ze door de lockdown heen?

lockdown tiener leed

lockdown tiener leed

Tieners die vast lopen op school.

Bij mij in de praktijk heb ik gesprekken met tieners die vastlopen op school, het niet meer zien zitten, waarom zou je leren, voor wie en voor wat?

De opgelopen achterstand van de vorige lockdown, stapelt zich bovenop het schoolwerk van het nieuwe schooljaar, zo wordt het een berg, die tieners niet meer overzien.

Tieners gaan erg verschillend om met de thuisschool, de ene volgt vanonder de dekens de online lessen, de ander wil juist wel graag structuur en regelmaat om het vol te houden. En jij, ouder van een tiener, hou jij het nog vol? Om ook deze ronde je tiener gemotiveerd te houden? Hoe hou je het nog gezellig thuis?

Voorbeeld.

Jongeren hebben recht van spreken, want wat voor voorbeeld krijgen ze? Ze zien dat volwassenen, misschien wel inclusief jouzelf, de regels overtreden of op zijn minst oprekken.

Praten helpt.

Het helpt om veel met tieners te praten, wat hebben ze nodig om deze weken door te komen? Wat werkte er vorige keer? Wat werkte juist niet en hoe kunnen jij en je tiener het anders doen? Ga het niet zeggen dat het wel meevalt, of dat het niet lang duurt, dat werkt averechts. Dan gaan ze juist emotioneel reageren. Stel ook geen waarom vragen, dat werkt ook als een rode lap op een stier. Met waarom roep je ze ter verantwoording en krijg je geen goed gesprek. Wil je hier meer over lezen? Gratis E-book | Pedagogiek – Opvoedproblemen – Middelburg | Praktijk Schot Je kunt mijn E-book “in de puberteit” gratis downloaden en meer lezen over goede communicatie met je tiener.

Structuur helpt.

Dus op tijd uit bed, zoals op een gewone schooldag. Maar ook een pauze nemen om iets te eten of te drinken. Probeer ze iedere dag naar buiten te laten gaan; een boodschap doen, samen met een vriend of vriendin hardlopen of een balletje trappen.

Stel grenzen.

Maak afspraken, stel grenzen, maar als het echt niet lukt zoek dan hulp, familie, school, soms is de invloed van anderen groter dan wat jezelf kunt bereiken. Maak daar gebruik van, het kan zijn dat anderen ze wel kunnen helpen met huiswerk. Doe wat lukt en heb er vrede mee als een dag wat mindere goed verloopt.

Positieve aandacht.

Positieve aandacht werkt motiverend voor tieners, niet alleen voor tieners, maar eigenlijk voor iedereen! complimenteer ze voor wat goed ging. Je mag ook vragen wat niet goed ging en hoe dat morgen anders kan.

Contact met vrienden.

Het is voor tieners heel belangrijk om contact met vrienden te hebben, je kunt een groepje beste vrienden samenstellen waar ze mee om mogen gaan, afspreken met een hele groep gaat niet, maar kijk samen met je kind wat wel kan. Organiseer een filmavond thuis, laat ze pizza’s maken of een spelletjes challenge.

Niet klagen.

Blijf uitleggen waarom ze zich aan bepaalde regels moeten houden. En klaag vooral zelf niet doorlopend hoe zwaar je de hele lockdown zelf vindt, dat maakt het voor kinderen alleen maar nog moeilijkere.

Persoonlijk advies.

Kun jij wel wat persoonlijk advies gebruiken, of heeft je kind behoefte aan coaching, neem dan gerust contact met mij op;

info@praktijkschot.nl 06 33 715104

 

 

 

Laat een opmerking achter