Is TikTok wel of niet verantwoord?

Tik Tok

Tik Tok is een app, die heel populair is bij basisschool-kinderen en bij oudere kinderen. Volgens de gebruiksvoorwaarden, mag je pas deelnemen als je 13 jaar of ouder bent. Maar in de praktijk houdt bijna niemand zich daaraan. Het wordt ook niet gecontroleerd. Pas wanneer blijkt dat je te jong bent, wordt je uit het systeem verwijderd. Tik Tok werd in 2019 beboet (5 miljoen dollar) omdat de app persoonlijke gegevens van kinderen onder de 13 jaar verzamelde zonder toestemming van hun ouders. Ook is er kritiek, omdat het cyber pesten in de hand zou werken.

Zo werkt Tik Tok

Gebruikers kunnen zichzelf filmen. Meestal doen ze dat als ze bijvoorbeeld dansen, zingen of playbacken. Na het filmen kan de maker zijn of haar video bewerken met effecten en op een platform plaatsen. De video moet minimaal 15 en maximaal 300 seconden duren.

Cyberpesters of kinderlokkers

Anno 2020 bestaan enge mannen in de bosjes nog altijd, maar deze houden zich nu ook schuil op de chats van Tik Tok. Hoe bescherm je je kinderen tegen zulke grote, ongrijpbare gevaren? Hoe bescherm je ze tegen deze gevaarlijke kant van apps waar zich een deel van hun sociale leven op afspeelt? De angst dat een virtuele kinderlokker van een veilige afstand naar filmpjes van jouw kind kijkt en contact legt, is helaas realistisch.

Tik Tok app verwijderen?

De app verwijderen is een mogelijkheid, misschien niet bevorderlijk voor de sfeer in huis. Beperken van de speelduur en dit ook daadwerkelijk controleren als ouder is dan ook heel belangrijk! Je kunt dit ook doen door met Google Wifi- routers en de bijbehorende app apparaten af te koppelen via een timer.

Toezicht houden!

De functie van ouderlijk toezicht zit standaard op spelcomputers, telefoons en tablets, alleen zo goed verstopt, dat er weinig gebruik van wordt gemaakt. In apparaten van Apple zit het onder “instellingen” en dan “Schermtijd”. Behalve de hoeveelheid toegestane tijd kun je daar ook specifieke apps blokkeren of voorkomen dat je kind  zelf aankopen kan doen. Controleer ook even of je kind het juiste geboortejaar heeft ingevuld, Tik Tok is vanaf 13 jaar!

Privacyinstelling!

Als Tik Tok geïnstalleerd is, is het eerste wat je  moet doen de privacyinstellingen drastisch naar beneden draaien. Standaard zet Tik Tok alle zelfgeproduceerde video’s openbaar. Dat is zeer ongewenst, iedereen kan meekijken en contact leggen met jouw kind! Je kunt beter de kijkersgroep beperken tot bekenden die jezelf toegang hebt verleend. Ga in de app helemaal rechtsonder naar “ik”, vervolgens naar de drie puntjes in de rechterbovenhoek en dan naar “privacy” en “veiligheid”. Daar zet je de schuifknop van “Privéaccount”aan, en die van toestaan dat mensen me vinden uit. In dit venster kun je ook op detailniveau zaken instellen, wie er op de blokkeerlijst komt, of wie een duet met je mag doen.

Wist je dat;

Het moederbedrijf van Tik Tok zonder toestemming van ouders gegevens van kinderen vanaf 13 jaar verzamelt, terwijl die grens in Nederland wettelijk 16 jaar is. Bovendien kan de Chinese overheid gemakkelijk bij de data van jou en je kinderen. Leg dit vooral uit aan je kinderen! Leg uit wat een digitale footprint is, maak ze bewust! Gebruik jouw invloed! Want de digitale wereld heeft al zoveel invloed, zonder dat je daar erg in hebt!

Praat met je kind(eren)

Bovengenoemde adviezen zijn van technologische aard. Ik geef zelf de voorkeur aan goede afspraken met je kind, controle van jou als ouders. Wees niet naïef, geef wildvreemde mensen die niet het beste met jouw kind voorhebben,  geen ruimte en invloed in het leven van jouw kind.

Bescherm je kind, uploaden van filmpjes mag alleen na jouw toestemming.

je kunt een afspraak met mij maken, ik help je hoe je in jouw gezin verantwoord met beeldschermgebruik om kunt gaan.

Jacqueline Schot

#pedagoog

info@praktijkschot.nl

06 33715104

 

 

 

Laat een opmerking achter