Vakantie en opvoeden

Vakantie en opvoeden

Hoe komen je kinderen de zomer door? Makkelijk zat zou je denken, ze hoeven niet naar school dus het is al snel goed, helaas heb je als opvoeder geen vakantie, opvoeden gaat altijd door! Maar de zomer is lang, het weer niet altijd mooi, vriendjes en vriendinnetjes zijn op vakantie en hun idee van plezier is lang niet altijd hetzelfde als dat van jou. En zelfs als je kinderen zich altijd zouden vermaken is het nog de vraag hoe jij het volhoudt, nu hun school geen groot deel van hun tijd meer inneemt tijdens de zomer vakantie.

Er zijn allerlei dingen te verzinnen, van logeerpartijtjes tot zomerbaantjes, vakanties en zomerkampen, speciale oppassen of kinderopvang voor de zomer. Van familie-activiteiten tot de aanschaf van een nieuwe spelcomputer. En misschien de gezinsvakantie als je weg gaat. Daarom een paar tips om jezelf en je kinderen een fijne zomer te bezorgen. Zodat vakantie en opvoeden in evenwicht zijn.

 – Omarm de luiheid
Met verbazing kun je naar je kind kijken als hij of zij in huis rond sloft  en vervolgens op de bank zakt, maar het is wel vakantie. Dus geef je kinderen een beetje ruimte om lui te zijn, zo rusten ze in elk geval uit. Het moet natuurlijk niet te gek worden, structuur aanbrengen voor jezelf en je kinderen is altijd goed.

– Andere activiteiten

De zomer is een uitgelezen kans om je kinderen eens een met andere activiteiten in aanraking te laten komen.  Zoek bijvoorbeeld iemand die goed is in een sport waar je kinderen ook dol op zijn, stimuleer hun creativiteit door een artistieke tiener mooie dingen met ze te laten maken.

Vraag iemand uit je familie of vriendenkring die veel van de natuur of van een interessant onderwerp weet, de kinderen een middagje uitleg te geven, mee te nemen, om hierover te vertellen, te laten zien en beleven.

– Maak afspraken met vrienden en familie

Verdeel de tijd van je kinderen onder vrienden, bekenden en familie. Als ze afwisselend bij jou en ouders van hun vriendjes, nichtjes of klasgenoten de dag doorbrengen, hebben jullie af en toe een dag rust. En vergeet je ouders niet. Gun opa en oma ook tijd met je kinderen (en jou tijd voor jezelf), de zomer is ook voor hen een uitgelezen mogelijkheid om wat langer bij hun kleinkinderen te zijn.

– Spelletjes, binnen en buiten

Speurtochten lijken ouderwets maar kunnen best leuk zijn, zeker als je het net even anders aanpakt. Verzin een thema of een verhaal waarin ze op zoek moeten naar een schat, of een schone prins of prinses moeten redden uit handen van een akelige heks. Overigens kun je met computerspelletjes tegenwoordig ook veel meer dan alleen schieten of racen; je kunt ze als gezelschapsspel gebruiken, samen dansen of tennissen, of online speurtochten doen. Een goed idee voor regenachtige dagen.

 – Jeugdvakantie of  kinderopvang
Zijn je kinderen oud genoeg om met een jeugdvakantie mee te gaan? Misschien is dat wel voordeliger dan je denkt. Als je in die week niet voor kinderopvang hoeft te betalen ben je soms nauwelijks duurder uit. Het hoeft ook niet naar het buitenland natuurlijk, in Nederland is genoeg te doen. Zoek eens uit of er een kamp of reisje is dat je kinderen fantastisch vinden en voor jou betaalbaar is, zeker in vergelijking met kinderopvang.

Gratis Kindervakantie week in je woonplaats

In veel plaatsen wordt er een week georganiseerd waar kinderen met sloophout hutten kunnen bouwen, broodjes kunnen bakken en allerlei andere activiteiten met andere kinderen kunnen ondernemen. Meestal gratis! Ook gratis is het bos, het strand, de meeste speeltuinen, kijk in huis aan huis bladen voor gratis activiteiten bij jou in de buurt

– Leer kinderen zichzelf te vermaken

Van vervelen word je creatief. Soms moet je even helemaal niets doen om erachter te komen wat tijd waard is. Dan blijkt het eigenlijk best fijn te zijn om wel iets te ondernemen. Vul verveling niet gelijk in voor je kind, toch zeker niet door gelijk een “scherm ”activiteit aan te bieden!   Laat ze zelf nadenken wat ze kunnen ondernemen.

– Plan ook vakantie voor jezelf

Of je nou ergens heen gaat of thuis blijft als je zelf vakantie hebt; verzin ook wat leuks voor jezelf. Breng tijd door met je partner, lees de boeken die al heel lang gelezen willen worden. Spreek af met die vriendin of vriend die net zo’n hectisch leven heeft als jij. Blije ouders, blije kinderen! Zodat opvoeden en vakantie in evenwicht zijn.

-Geniet van elkaar

In de drukte van werk, relatie, school, sport en alle andere activiteiten van een doorsnee gezin, zou je de mooie dingen bijna vergeten. De verwondering als ze voor het eerst kikkervisjes zien, gegil als ze elkaar met waterpistolen achterna zitten, heimelijk gefluister over jongens tijdens een zomers logeerpartijtje of gierend van het lachen als ze met een stel vriendjes aan het computeren zijn; in de zomer is daar meer tijd voor. Voor je het weet zijn ze volwassen dus geniet mateloos van je kinderen, ook dat is gratis!

Vragen over opvoeden en hoe je dat in de vakantie doet?

 

Laat een opmerking achter